• E-bike tips

DE EBIKE ACCU
De accu vormt de energiebron van de eBike. Deze voorziet de elektromotor van elektrisch vermogen dat nodig is voor de ondersteuning bij het fietsen. Accu’s zijn er met verschillende capaciteiten meestal uitgedrukt in wattuur. Hoe hoger de capaciteit hoe meer kilometers je kunt fietsen met 1 lading. Fietsmerken geven de capaciteit van de accu ook wel aan met bijvoorbeeld brons, zilver, goud of platina.

Levensduur
De levensduur van de accu afhankelijk van diverse factoren. Het belangrijkste is de kwaliteit van de accu zelf. Andere factoren zijn de omstandigheden waarin de accu gebruikt wordt en hoe de accu gebruikt en geladen wordt. Het is een feit dat net zoals bij de accu van een auto of smartphone, de accu naarmate hij ouder wordt capaciteit verliest. Je zal dan minder kilkometers op 1 lading kunnen fietsen. De gemiddelde praktische levensduur van een goede eBike accu is 5 tot 10 jaar.

Aktieradius
De actieradius van Ebike accu’s is van veel verschillende factoren afhankelijk. Zowel de fietser en de gekozen ondersteuningsmodus als de op de eBike gemonteerde aandrijving of accu, beïnvloeden de actieradius. Daarnaast zijn omgevingsomstandigheden van invloed op hoe ver met de acculading kan worden gereden. Denk hierbij aan temperatuur, windomstandigheden, ondergrond, vaak stoppen en weer optrekken enzovoort. Een handig hulpmiddel voor fietsen met Bosch motor is de actieradius calculator.

Bewaren en opslaan

Hergebruik
Versleten eBike-accu´s worden door ons gratis aangenomen en voor recycling afgevoerd.

DE EBIKE MOTOR
Ook wel drive-unit genoemd. De eisen die aan drive units worden gesteld, zijn net zo gevarieerd als de gebruikers ervan. Dat is precies waarom er niet één aandrijving is voor iedereen maar voor iedereen de juiste: als milieuvriendelijk alternatief in de stad, voor transport, voor het plezier in bewegen en voor uitdagingen op bergachtig terrein.

De kracht van een eBike motor wordt aangegeven in NM. Omdat de verschillende drive units gemaakt zijn voor specifiek gebruik zit er verschil in het gedrag. Een drive unit voor een eMountainbike zal feller zijn dan die voor een eBike om relaxed knoppunt routes mee te touren. Het is daarom belangrijk om de juiste te kiezen.